Vi är proffs på slipning!

Hos oss kan ni få råd och hjälp att hitta rätt slipning för just dig. Vi kan slipa de flesta profiler (radier/åkytor) och vässar såklart med det skåldjup ni vill ha. Vi slipar även konståkningsskridskor men ej långfärdsskridskor.
Vi använder ett kösystem där ni anger ert telefonnr så får ni SMS när era skridskor är färdiga. Vi kan EJ garantera att vi hinner slipa medan ni väntar då vi tar dem i turordning. Undvik helger om ni vill ha dem slipade samma dag.

skridskoslipning-profilslipning-ishockey-prosharp

Priser (Uppdaterad Januari 2020)

Slipning utespelare = 100kr
Profilslipning utespelare = 250 kr
Slipning målvaktsskridskor = 150 kr
Profilslipning målvaktsskridskor = 300 kr
Slipning av konståkningsskridskor = 200 kr
Slipning av nya skridskor köpt i annan butik = 200 kr
Profilslipning av nya skridskor köpt i annan butik = 500 kr
Kanalslipning = 150 kr

Slipning och Profilering

Bra skridskoslipning är bland det viktigaste för en ishockeyspelare idag. Det kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Det spelar ingen roll hur duktig du är eller hur bra skridskor du har om de inte är slipade på rätt sätt. Vilken slipning som passar just dig kan vara svårt att veta men vi resonerar oss fram till en slipning som du kan börja med att testa. Oftast känns det bra redan efter ett par träningar. Skulle du vilja ändra något så är det bara att testa vidare.
Många spelare vet tyvärr inte vilken slipning de åker på vilket gör det svårt att få samma resultat varje gång. När du hittat "din" slipning så anteckna den och kom ihåg vilken slipning du har så gör vi samma slipning nästa gång du kommer till oss. Det är både profilen på skenan samt skärpan som är viktig att hålla reda på.

För bästa resultat så rekommenderar vi er att komma till Hockeygear där vi har lång erfarenhet av slipning samt slipar på de bästa och modernaste slipmaskinerna. Det är oerhört viktigt att vara noggrann både med inställningen av maskinen men också med att kolla resultatet efter varje slipning. Ju oftare du slipar desto enklare är det att behålla ett bra resultat. Slipar du för sällan så blir det för stor skillnad när det är nyslipat vilket kan hämma din skridskoåkning. Vi rekommenderar att man slipar profil 2 gånger per säsong och vanlig slipning efter 3-5 ispass. Det som bestämmer skärpan på en skena är skåldjupet i skenan. Ju djupare skål desto vassare blir det. Skåldjupet anges i millimiter där värdet är radien på en cirkel. Ju lägre värde desto djupare skål och vassare blir det. Vanligast skåldjup för en utespelare är 19-20 mm. Målvakter använder betydligt djupare skål, ända ner till 6-8 mm. Yngre målvakter bör ha lite mindre skål, 12-16 mm. Fördelen med en djup skål är att man får bättre fäste i svängarna och man kan stanna snabbare. Nackdelen är att glidet försämras. Generellt så kan en lätt spelare ha djupare skål och en tung lite mindre djup skål. I Nordamerika kör man traditionellt med 12-13 mm skåldjup vilket är mycket vasst! Bandyspelare kör helt plan slipning vilket ger bästa glid. Målvakter kan också "snedslipa" sina skenor så att de blir vassare på insidan. De får då ännu bättre fäste när de går upp och ner i butterfly.

NYHET! Kanalslipning (channel Z) är en nyhet som tagits fram av Prosharp. Denna slipning innebär att man slipar ner en kanal/skåra i mitten på skenan. Det kan liknas med skåran som finns på skidor. Fördelarna är att man får både bättre fäste och bättre glid. De som testat tycker också att man behåller glidet även när det är mycket snö på isen. När man har kanal kan man slipa med mindre skåldjup, 25-30 mm om man normalt har 20 mm.

Vi rekommenderar att man alltid profilerar skenan när skridskon är ny samt regelbundet underhåller profilen. Fördelen med att slipa på en Prosharp är att den håller ett jämnt tryck över skenan och bibehåller på så sätt skenans profil. Vid slipning på ”frihand” så slipas profilen bort mycket snabbare. Det kan räcka med 5-10 slipningar så är profilen borta. En profil kan vara en radie eller en åkyta. Tidigare var åkyta vanligast. Åkytan är en helt plan del mellan 4-6 cm. Den placeras oftast mitt under eller 0,5-1 cm framåt eller bakåt från mitten. Utanför åkytan tar en radie på mellan 3-4 meter vid. Radie innebär att man alltid har lika mycket skena i isen oavsett hur man står/åker. Radien benämns i meter eller fot (US) och skenan får då samma form som utsidan på en cirkeln. Vi har de flesta profilmallarna och tar alltid in och testar nyheter som släpps. Den senaste mallen heter Quad. Den innehåller 4 olika radier (kortare radie ju längre fram på skenan man kommer). Den kan liknas vid en 4 växlad bil. Starta på 1:a växeln = långt fram på skenan. När du fått upp farten så rätar du upp åkställningen något och går över till växel 2 = lite längre bak på skenan där en längre radie sitter o.s.v. Andra profiler vi rekommenderar:

- 5 meter - passar nybörjare och yngre spelare som ska lära sig rätt teknik.
- 3,96 meter (13 fot) - En riktigt allroundradie som passar de flesta, även kallad "Foppa radie" eller "Wirén slipning".
- Detroit 1 - 2-delad radie med 3 m radie fram och 6 m radie bak vilket ger bra glid och stabilitet men ändå lätt att svänga med.
- Zuperior - En 3-delad radie som passar spelare som vill svänga riktigt snabbt men ändå ha mycket stål i isen. Vår favorit!

OBS! Nya skridskor måste alltid slipas. Slipning (ej profilering) ingår vid köp av skridskor eller skenor hos oss.

Prosharp Certified

Vi är utbildade av Prosharp och använder dagligen både AS1001, AS2001 samt Skatepal. Om ni har några frågor om slipning eller hantering av de olika slipmaskinerna så är ni välkomna att kontakta oss. Om ni beställer er Prosharp slipmaskin via Hockeygear så kan vi hjälpa er med en handhavande utbildning så att ni kommer igång med er slipning.
För all support och service av Prosharps slipmaskiner hänvisar vi till Prosharp i Njurunda.
Ni kan köpa Prosharp tillbehör som slipskivor, diamanter, brynen m.m. hos oss i butiken eller beställa här webshoppen så skickar vi det till er.