Att välja klubba

Det kan vara svårt att veta vilken klubba som passar just dig. Hos Hockeygear får ni experthjälp att välja rätt klubba. Ni kan också testa de flesta av de senaste modellerna i vår skottramp. Vi har alla toppmodeller från BAUER och CCM och de flesta populäraste bladmodellerna i lager.

2017-2018 års modeller

Low kick klubbor: CCM Trigger (ny kommer i September), BAUER 1X (ny kommer i November).
Mid kick klubbor: BAUER Supreme 1S, CCM Super Tacks 2.0
Custom kick klubbor: BAUER Nexus 1N, CCM RBZ FT1
Nytt för den här säsongen är att CCM har 55 flex och 65 flex på sina intermediate klubbor. 55 flex är perfekt för de som "vuxit ur" juniorklubborna och behöver ta steget upp till intermediate. CCM har också valt att börja med 70 flex på senior av samma anledning.

Vad betyder alla benämningar?

Flex = Skaftets böjbarhet. Ju lägre nummer desto mjukare skaft.
YTH (30, 35 flex) passar nybörjare och spelare upp till ca 7 år och 130 cm längd. De har ett mindre blad och smalare skaft för att passa de minsta spelarna.
JR (45, 47, 50, 52 flex) passar spelare ca 8-12 år som är max 155-160 cm långa. Bladet är inte fullstort och skaftet litesmalare än en seniorklubba.
Int (55, 60, 67, 75 flex) passar spelare ca 12-16 år som är ca 155- 175 cm långa. Skaftet och bladet är nu fullstort men klubban är oftast lite kortare än seniorklubborna.
SR (70, 75, 77, 85, 87 o.s.v.) passar spelare från ca 15-16 år och uppåt som är över 170 cm långa.
Flexpunkt (kickpoint) = Var skaftet flexar (böjs mest). Skaften har olika flexprofiler.
Low kick betyder att skaftet framförallt flexar nära bladet. Detta ger en högre hastighet på handledskott.
Mid kick betyder att skaftet framförallt flexar närmare mitten på skaftet. Detta ger hårdast skott och passar de spelare som använder mer kraft och ofta skjuter slagskott.
Custom kick är klubbor som flexar där man håller nedre handen. Dessa klubbor är mer allround och ger mer känsla och noggrannhet i skott och passningar.
Blad (curve/hook) = Bestämmer bladets vinkel mot isen (även kallat lie) samt vilken curve (hur mycket bladet är böjt) bladet har. En lägre vinkel mot isen betyder att klubbladet hamnar längre ifrån kroppen. En lågvinklad klubba har lie 3 eller 4 för JR och 4 eller 5 för Int och SR. En högre vinkel mot isen betyder att klubbladet hamnar närmare kroppen. En högvinklad klubba har lie 5 för JR och 6 eller 7 för Int och SR. Fördelen med en lågvinklade klubba är bättre puckkontroll och lägre sitt i skridskoåkningen. Fördelen med högvinklad klubba är mer tryck i skotten. De vanligaste bladmodellerna är P92 hos BAUER och 29 hos CCM. Dessa modeller är alla högvinklade.
Vinkel = Left betyder att man håller klubban till vänster om kroppen (höger hand högst upp på klubban), Right betyder att man håller klubban till höger om kroppen (vänster hand högst upp på klubban)