Att välja klubba

Det kan vara svårt att veta vilken klubba som passar just dig. Hos Hockeygear får ni experthjälp att välja rätt klubba. Ni kan också testa de flesta av de senaste modellerna i vår skottramp. Vi har alla toppmodeller från BAUER och CCM och de flesta populäraste bladmodellerna i lager.

2018 års modeller

Low kick klubbor: CCM Trigger 3D kommer, BAUER 1X Lite
Mid kick klubbor: BAUER Supreme Nexus 2N, CCM Super Tacks AS1
Hybrid kick klubbor: CCM Jetspeed
High kick klubbor: BAUER Supreme 2S

Vad betyder alla benämningar?

Flex = Skaftets böjbarhet. Ju lägre nummer desto mjukare skaft.
YTH (30, 35 flex) passar nybörjare och spelare upp till ca 7 år och 130 cm längd. De har ett mindre blad och smalare skaft för att passa de minsta spelarna.
JR (45, 47, 50, 52 flex) passar spelare ca 8-12 år som är max 155-160 cm långa. Bladet är inte fullstort och skaftet litesmalare än en seniorklubba.
Int (55, 60, 67, 75 flex) passar spelare ca 12-16 år som är ca 155- 175 cm långa. Skaftet och bladet är nu fullstort men klubban är oftast lite kortare än seniorklubborna.
SR (70, 75, 77, 85, 87 o.s.v.) passar spelare från ca 15-16 år och uppåt som är över 170 cm långa.
Flexpunkt (kickpoint) = Var skaftet flexar (böjs mest). Skaften har olika flexprofiler.
Low kick betyder att skaftet framförallt flexar nära bladet. Detta ger en högre hastighet på handledskott.
Mid kick/High kick betyder att skaftet framförallt flexar på mitten eller högre upp på skaftet. Detta ger hårdast skott och passar de spelare som använder mer kraft och ofta skjuter direktskott eller slagskott.
Hybrid kick är en klubba med både låg och hög flexpunkt. Klubban flexar olika beroende på vilket typ av skott man skjuter.
Blad (curve/hook) = Bestämmer bladets vinkel mot isen (även kallat lie) samt vilken curve (hur mycket bladet är böjt) bladet har. En lägre vinkel mot isen betyder att klubbladet hamnar längre ifrån kroppen. En lågvinklad klubba har lie 3 eller 4 för JR och 4 eller 5 för Int och SR. En högre vinkel mot isen betyder att klubbladet hamnar närmare kroppen. En högvinklad klubba har lie 5 för JR och 6 eller 7 för Int och SR. Fördelen med en lågvinklade klubba är bättre puckkontroll och lägre sitt i skridskoåkningen. Fördelen med högvinklad klubba är mer tryck i skotten. De vanligaste bladmodellerna är P92 hos BAUER och 29 hos CCM. Dessa modeller är alla högvinklade.
Vinkel = Left betyder att man håller klubban till vänster om kroppen (höger hand högst upp på klubban), Right betyder att man håller klubban till höger om kroppen (vänster hand högst upp på klubban)